Antreprenoriat agricol în cooperație - Florin Somodi

Antreprenoriat agricol în cooperație

Anca Marcu ne-a vorbit despre cei 4 ani de reușite la cârma Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, înființată la inițiativa și cu sprijinul Fundației Civitas și despre importanța constituirii ca și grup de producători locali.

Am cunoscut-o pe Anca și colegii săi fermieri în acea perioadă de început în care am fost solicitat să facilitez o serie de workshop-uri de planificare strategică. 

Certificări internaționale pentru calitate

Astăzi, Cooperativa Agricola Lunca Someșului Mic, este certificata Global GAP pentru standardele de calitate și de igienă și a ajuns la o performanță economică de 500.000 de euro cifra de afaceri anul trecut. Creșterea a fost organică, cu perioade de consolidare, pe măsură ce au reușit să asigure tot mai multă desfacere pentru produsele fermierilor cooperatori. Creșterile înregistrate au fost de 20, 40 și chiar 60% anual. Cheia creșterii a fost diversificarea produselor pentru a răspunde unei cereri foarte variate din piață.

Legume de Cluj

Cooperația reunește 13 fermieri din Apahida, Jucu, Viisoara (jud. Cluj) și respectiv Chețani (jud. Mureș) și produce ardei, ardei iute, ardei capia, gogosar, varză, conopidă, ridichi, ceapă verde, gulii, salată, patrunjel legatura, marar, leustean, marar, roșii, castraveți, dovlecei, țelină, conopidă, varză roșii, porumb zaharat, roșii cherry, cartofi, ridichi negre.

Livrează în 3 rețele de retail

Anca ne-a vorbit despre provocările manageriale și despre cum a reușit cooperativa să devină un constant furnizor de legume și verdețuri pentru trei lanțuri de retail: Profi, Kaufland și Lidl, spre care în sezon circa 30 tone zilnic. Produse locale de Cluj ajung în magazinele celor trei lanțuri din toata regiunea nord-vest a țării. Dacă vă doriți produsele lor, căutați eticheta Lunca Someșului Mic la standurile de produse românești. Cumparând produsele lor, susținem producătorii locali.

Prospețime pentru sănătate

Recoltările au loc după-amiaza și a doua zi dimineața produsele ajung în magazine. În mai puțin de 24h. Prețurile sunt aproximativ aceleași cu cele aduse din import de la mare distanță. Este important să cumparam produse romanești de sezon pentru o alimentație corectă și pentru menținerea sănătății.

Viitorul cooperativei, cercetare și rețete tradiționale de procesare

Anca ne-a vorbit cu mult elan și încredere despre planurile de viitor. E vorba de mai multe proiecte ce le vor derula prin fonduri europene: înființarea de culturi în solarii, realizarea de produse tradiționale procesate în propriile facilități ce urmează să dezvoltate, deschiderea unor magazine proprii, respectiv a unei secții de ambalare procesare cu toate circuitele corespunzătoare si procesare (producerea de murături, zacuscă cu vinete din rețete tradiționale din zona Apahida). 

Cercetare și producție bio

Împreună cu USAMV vor derula programe de cercetare care presupune că solariile vor fi spații protejate cu pradatori pentru a diminua cat mai mult utilizarea pesticidelor. Folosind capcane cu feromoni și prădători naturali în sere vor putea fi menținut atât  aspectul cât și gustul produselor. Anca spera ca în cel mai apropiat viitor, cooperativa să cultive în regim bio și de asemenea să fie în măsură să livreze și la domiciliul familiilor din Cluj coșuri cu legume.

Planificare strategică și traininguri

Ambele sunt Importante. Sesiunile de planificare strategică dar mai ales implementarea au asigurat pana acum succesul. Dacă vrei rezultate, trebuie să te ții de plan și de implementarea a ceea ce înveți la toate trainingurile de antreprenoriat.