Combo și inovație în facilitare, coaching, consultanță. - Florin Somodi

Combo și inovație în facilitare, coaching, consultanță.

Formula actuală a programului Vision12 este rezultatul testării timp de peste trei ani a unora din componentele care azi alcătuiesc programul.

Combinația de facilitare, coaching, consultanță s-a format așadar în timp. Ponderea acestora în Vision12 variază destul de mult în funcție de industria în care activează clientul, vechimea pe piață, dimensiunea afacerii, dimensiunea echipei.

Am început cu facilitarea pentru că întregul demers are nevoie de sens și semnificații puternice pentru antreprenor și echipă. Implicit și de o hartă de parcurs. Acestea sunt produsul sesiunilor de facilitare. Mai multe despre facilitare poți citi în articolul acesta sau poți acesa site-ul IAF.

Coaching pentru că în implementare, care e un proces de schimbare organizațională, atât antreprenorul cât și coordonatorii de departamente intră în roluri noi, în noi provocări de învățare și de adaptare ce necesită ghidare. Am observat că organizațiile care nu contractau ședințe de coaching în continuarea facilitării procesului de planificare strategică, nu porneau în implementare, ba mai mult se frustrau că nu implementează nimic din ceea ce planificaseră. Practic se reîntorc vechile obiceiuri, se lasă în voia curenților pieței în care activează.

Consultanță, pentru că uneori companiile, managerii, au nevoie de soluții deja testate și adaptate la realitatea pe care o trăiesc și nu au la îndemână acest tip de know-how. Deși pare să contravină eticii și tehnicilor de coaching și facilitare, (furnizarea de soluții) în anumite situații în care resursele și timpul sunt limitate, se impun sesiuni de consultanță (de exemplu pentru coordonarea vânzărilor, în pregătirea recrutării, în definirea unor sisteme de recunoaștere și recompensare a angajaților).

Networking de calitate. Pentru că timpul costă bani, iar cei care sunt în proces de creștere accelerată nu își permit să piardă timp în căutarea unor furnizori și testarea lor, mă ocup în mod direct de transfer de încredere spre furnizori pe care îi cunosc și i-am testat.

Cum inovez în acest domeniu? 

În primul rând prin acest combo pe care Vision12 îl oferă. Apoi, prin atașarea unor instrumente de lucru la care avem acces în comun cu clienții pentru a gestiona și monitoriza proiectele de dezvoltare. Concret printr-un un soft de project management ce include indicatori clar de atins pentru ambele părți (OKR – objectives & key results). Acesta permite dubla responsabilitate pentru rezultate și implicit o garanție în plus pentru reușita programului. 

În al doilea rând, în pregătire se află platforma de content Vision12 destinată clienților înrolați în program, de unde antreprenorii și angajații lor pot prelua noțiuni de bussines explicate cât mai simplu, respectiv podcast-uri cu specialiști în domenii specifice și cu antreprenori cu experiență în diverse domenii. Ne promovăm astfel reciproc și construim o comunitate de antreprenori focusați pe calitatea serviciilor și inovație.