Restore Dental - Florin Somodi

Restore Dental

Restore Dental


Nume companie: Restore Dental

Cifră de afaceri: peste 1 milion de euro

Număr de angajați: 25

“Probabil poți să crești și fără un astfel de program. Probabil am fi putut și noi, dar nu vreau să îmi imaginez în câți ani… Eu l-aș putea numi chiar un program de accelerare, în care înveți lucruri din mers și ai alături pe cineva care a mai trecut prin etapele acestea cu multe alte business-uri și care te îndrumă la fiecare pas.”

Să te transformi “peste noapte” din specialist în manager nu e tocmai ușor. Însă șansele de reușită sunt mai mari atunci când ai alături persoanele potrivite. Dani Haiduc și Alex Iuga, fondatorii Restore Dental, sunt cel mai potrivit exemplu în acest sens. Au plecat la drum, cu multe lupte și multe necunoscute, înființând un laborator de tehnică dentară în 2019. Participarea în Vision12 alături de Florin Șomodi le-a adus claritatea mult dorită, iar cifra de afaceri a crescut de aproape 4 ori.

Care a fost planul?

  • claritate antreprenorială – identificarea aspectelor cheie de influențat în afacere
  • business development
  • o viziune pe 3 ani (2021-2023) cu setarea de obiective clare și acțiuni
  • eficientizarea managementului operațional
  • eficacitate logistică
  • creșterea în competențe tehnice a membrilor echipei
  • adaptarea structurii organizatorice și programe de creștere a oamenilor din echipă

Lipsa clarității, la fel ca în nenumărate alte cazuri, a fost una dintre principalele provocări și pentru cei doi tineri porniți pe drumul antreprenoriatului.Noi aveam o idee, dar nu aveam detaliile concrete, nu știam foarte clar cum să facem sau unde să ajungem. Sesiunile cu Florin ne-au ajutat să ne clarificăm nelămuririle, alături de întreaga echipă”, explică Alex Iuga.

Aveam dorința de a face business cât de corect se poate. Am vrut să depășit nivelul de freelanceri și să creștem cu adevărat un business. Alături de Florin am formulat viziunea, destinația în care ne dorim să ajungem. El ne-a ajutat să ne formulăm dorințele nespuse sau neclare, pe care nu știam să le verbalizăm”, explică Dani Haiduc.

Prietenia nu ajută neapărat într-un business, ne-au mărturisit cei doi asociați. Ba dimpotrivă. De multe ori pot apărea divergențe, păreri diferite, perspective care nu se întâlnesc… iar de la astfel de elemente până la haos mai e doar un mic pas. Un facilitator, însă, e pregătit oricând să medieze orice provocare și să “calmeze spiritele”.

Un alt lucru foarte important a fost medierea relației între noi. Noi amândoi eram tehnicieni, ambii fără cunoștințe de management, finanțe, nu știam lucruri foarte corecte despre business sau gestionarea unei afaceri. Erau pur și simplu păreri. Iar Florin a ajutat să ne calibrăm, să ajungem la un numitor comun atunci când fiecare ar fi făcut lucrurile în alt mod. Chiar dacă ambele persoane își doresc binele acelui business, dar nu știu foarte clar ce înseamnă acel bine, și ajută mult o a treia persoană care să le zică medieze acel input. În caz contrar, riscul ca neînțelegerile să escaladeze e mare. Cu Florin a fost foarte bine evidențiată și nevoia psihologică a fiecăruia dintre noi.”, spune Alex Iuga.

Vision12 e programul care duce de la blocaje la claritate, dorință și acțiune. Iar Florin Șomodi e cel care reușește, prin tehnici creative și tool-uri puternice, să aducă la suprafață cele mai interesante idei care, odată șlefuite, produc impact.

Noi eram foarte tipicari. Ne blocam în detalii, acțiuni mici, propoziții, cuvinte. Și Florin ne debloca, ne ajuta să mergem mai departe, să trecem în următoarea etapă. A știut să ia ideile noastre, să le ducă în direcția potrivită și a știut să creioneze un plan pentru obiectivele pe care noi le doream. Nu ne-a dat el soluțiile, ci ne-a ajutat pe noi să ne găsim drumul, asta mi se pare unul dintre cele mai mari atuuri. Din ședințe și discuții cu el îți găsești singur drumul… sau cel puțin așa te face să crezi :))”, spune Alex Iuga.  

De la detalii și micromanagement la o viziune de lider sunt doar câțiva pași… și un strop de determinare. Cum a arătat concret planul? Cei doi antreprenori au luptat împreună pentru a-și atinge obiectivele. Deși au plecat la drum fără prea multe cunoștințe, ambiția și munca au dat roade. Una dintre cele mai mari provocări a fost și este ieșirea treptată din managementul operațional.

Am avut lacune dat fiind faptul că nu aveam o bază de management în spate, așa că să avem pe cineva alături a fost foarte important. A încerca să ieșim din operațional – o problemă foarte întâlnită în laboratoarele și în business-urile din România,  – a fost un alt obiectiv cheie. Am încercat alături de Florin să vedem cum putem să ajutăm oamenii să lucreze independent de noi, pentru că într-o echipă mai mare efectiv nu există timp pentru așa ceva”, precizează Alex Iuga.

Una din nevoile noastre după ce am început cu Florin a fost legată de organizare – procese, proceduri. Asta din cauză că pe noi ne depășea volumul de lucru – și din punct de vedere uman și tehnologic/infrastructură. Și în ideea asta foarte mult ne-am concentrat pe optimizare, organizare, management skills, echipă. Eu aici îl apreciez foarte mult pe Florin că a reușit foarte ușor să se adapteze în fiecare etapă a noastră. Am avut și ședințe individuale, și împreună. Și a încercat să ne înțeleagă întâi ca oameni și apoi ca asociați într-un business – și de aici ne-a ajutat să funcționăm atât de bine în afacere, în condițiile în care evenimentele negative sunt mult prea mici și neimportante în comparație cu reușitele”, adaugă Dani Haiduc.

Cum au arătat rezultatele? În 2021, cei doi tineri au creat alături de Florin o viziune pe următorii 3 ani. Nu puține au fost deja atinse, chiar înainte de termenul estimat. Cei doi asociați visau la 500.000 de euro la final de 2023, iar la final de 2022 ajunseseră deja la 1 milion de euro cifră de afaceri. Mult mai mult decât au îndrăznit să viseze. Tot în această perioadă au reușit să achiziționeze aparatură nouă, au dublat numărul angajaților, au dezvoltat un program de mentorat și și-au extins sediul. Au rămas și provocări nebifate pe listă: conceperea unor proceduri e încă în dezvoltare – fiind unul dintre lucrurile prioritare în următoarea perioadă.

De ce să treacă orice business printr-un astfel de program?

“Chiar dacă ești la început sau nu, ca manager cred că e un „must” să fii parte dintr-un astfel de program. Probabil poți să crești și fără, am fi putut și noi, dar nu vreau să îmi imaginez în câți ani. Eu l-aș putea numi chiar un program de accelerare, în care înveți lucruri din mers, ai alături pe cineva care a mai trecut prin etapele acestea cu multe alte business-uri și te îndrumă la fiecare pas”, explică Dani Haiduc.